Natuurpark de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is een uitzonderlijk natuurgebied dat grote bekendheid en waardering heeft gekregen door haar unieke landschap, brede en smalle kreken, spaarbekkens voor de drinkwatervoorziening en natuurlijk de bevers. Biesbosch Beleven biedt verschillende groepsarrangementen waarmee u de Biesbosch echt kunt beleven! De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Met zo’n 8000 hectare aan riviertjes, beken en prachtige landschappen is de Biesbosch een perfecte plaats om te genieten van de Nederlandse natuur.

Reserveer direct

Bevers in de Biesbosch

De bevers komen sinds 1988 weer in de Biesbosch voor en zijn uitgezet door Staatsbosbeheer. Deze dieren leven van de bast van struiken en bomen. Volgens de laatste telling van Staatsbosbeheer leven er zo’n 250 bevers in de Biesbosch. Tijdens de excursie varen we door de Biesbosch, op zoek naar de grote knaagdieren. Onder begeleiding van de boswachter ontdek je vanuit de fluisterboot de leefwereld van de bever. Zoek naar vraatsporen, burchten en glijbaantjes van de Bever in het spannende natuurgebied.

Speciaal voor kinderen organiseren we de bevertocht door de Biesbosch, waar ze op een leuke en leerzame manier op zoek gaan naar de bever in de Biesbosch.

Getijdenverschil

De eeuwenoude getijdendelta heeft door de aanleg van de Deltawerken haar grote getijdenwerking verloren. Toch bedraagt het getijdenverschil nog steeds zo'n 40 centimeter. De gidsen van Staatsbosbeheer, die aanwezig zijn op onze tochten, kunnen je meer vertellen over alle feitjes over de Biesbosch. Zo werd de Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog namelijk grootschalig gebruikt door het verzet om onderduikers te verstoppen. De Biesbosch heeft dus ook zeker een rol gespeeld in de geschiedenis van ons land. De Biesbosch behoort hierdoor tot de grootste en meest waardevolle natuurgebieden van ons land.

Aakvlaai

Wanneer je een bezoek aan Nationaal Park de Biesbosch brengt, moet je zeker langs de Aakvlaai. Sinds 2002 is er een ‘nieuw’ stuk natuur bij: de Aakvlaai. Dit gebied is in beheer van het Staatsbosbeheer en was tot voor kort een polder met agrarische bestemming. Tegenwoordig heeft het drie andere bestemmingen gekregen: recreatie, natuur en ruimte voor de rivier. Het is een verrassend paradijs voor elke natuurliefhebber geworden.

Nationaal Park de Biesbosch bezoeken

Met ons diverse aanbod aan rondvaarten komt u een stukje dichter bij de natuur van de Biesbosch. Tijdens iedere rondvaart wordt er door de schipper wat verteld over het natuurgebied. Zo kunt u heerlijk genieten van een ontspannen rondvaart met een educatief randje.

Onze fluisterboot

Onze fluisterboot zorgt ervoor dat u optimaal kunt genieten van natuurpark de Biesbosch. Er vaart altijd een gids van Staatsbosbeheer mee met onze tochten waardoor u alles over de Biesbosch te weten komt. Onze fluisterboot is in staat om op vrijwel alle plekken in de Biesbosch te komen zodat u niks van dit prachtige natuurgebied hoeft te missen. Bovendien beschikt onze fluisterboot over een motor die fluisterstil is, waardoor de bewoners van de Biesbosch niet snel wegvluchten. Hierdoor heb je tijdens een fluistertocht veel kans op het spotten van verschillende diersoorten!

De Biesbosch: een genot voor dierenliefhebbers

Naast de ongeveer 250 bevers leven er ook nog tal van andere dieren in de Biesbosch. Voorheen was de Biesbosch zelfs een belangrijk gebied voor anadrome trekvissen zoals zalm, maar met de komst van de deltawerken zijn deze vissen uit de Biesbosch verdwenen. Wel zijn er nog steeds tal van zoetwatervissen, vogels, amfibieën en zoogdieren in de Biesbosch te vinden. Vele watervogelsoorten komen naar de Biesbosch om te broeden.

Reserveer direct

 

Op zoek naar de bever

Met de bevertochten gaan we op zoek naar de bevers in de Biesbosch. Ontdek de beroemdste inwoner van de Biesbosch in zijn natuurlijke omgeving. Samen met een gids van Staatsbosbeheer zorgen we voor een educatieve Bevertocht door de Biesbosch.

Meer informatie